Prelucrarea lemnului este o activitate uzuala, facuta de om inca din cele mai vechi timpuri. Inca din preistorie am folosit lemn pentru a ne incalzi, pentru a ne construi case, pentru a ne construi arme sau pentru a le transforma in arta.
Daca visezi la un atelier in care sa prelucrezi lemn, pe langa materia bruta din care vei obtine obiectele pe care le doresti vei avea nevoie de echipamente. O parte din echipamente vor fi daltile, ciocanele si alte obiecte care te ajuta sa prelucrezi manual anumite elemente. Eficienta este data de echipamentele motorizate, insa.
Top 5 echipamente pentru prelucrarea lemnului
1. Fierastrau pendular. Este denumit si fierastrau vertical si are marele avantaj de a fi foarte usor de folosit. Este un instrument de mana, care asigura o foarte mare precizie in taieturi fine sau chiar in realizarea unor modele complexe. Poti sa iti dotezi atelierul cu o multime de variante de fierastraie pendulare: cu fir sau fara fir, mai puternice sau mai slabe, cu o viteza de operare mai mare sau mai mica. In general, atunci cand achizitionezi un astfel de produs este bine sa tii cont de brandul producator si de destinatia lui, in conditiile in care exista fierastraie hobby sau fierastraie destinate profesionistilor.
2. Rindea. Rindeaua electrica este indispensabila in atelierele de tamplarie. Aceasta are scopul de a finisa si modela lemnul si poate fi de foarte multe feluri. Poti opta pentru o rindea manuala, poti alege o rindea de banc si te poti orienta fie pentru rindele alimentate printr-un fir, fie pentru unele cu baterii. Pentru a alege cea mai eficienta varianta trebuie sa tii cont de performantele motorului, de functiile pe care le are, de numarul de cutite si de calitatea lamei, precum si de dimensiuni.
3. Strung. Este o masinarie folosita de persoanele care doresc sa transforme lemnul in piese mici, cu foarte multe detalii curbe sau neregulate. Piesele de sah, elementele din lemn intalnite la jocurile pentru copii si o multime de alte piese marunte sunt obtinute cu ajutorul strungului. De asemenea, cu ajutorul strungului se pot obtine manere pentru mobilier, balustrade si diverse accesorii.
4. Fierastrau circular. Este cea mai buna optiune pentru a taia scanduri, fie ca sunt din PAL, lemn sau alte materiale lemnoase. Pe piata exista extrem de multe variante de fierastraie circulare, incepand cu cele hobby si terminand cu cele profesionale. Daca vrei un astfel de produs, ai de ales intre variantele stationare si cele manuale. Indiferent de tipul de fierastrau circular pentru care optezi, trebuie sa te asiguri ca acesta foloseste o lama de buna calitate, potrivita pentru materialul pe care vrei sa il tai si de asemenea, trebuie sa te asiguri ca este suficient de puternic. Nu trebuie sa fie neglijata protectia. Fierastraul circular este unul dintre cele mai periculoase utilaje dintr-un atelier de prelucrare a lemnului, asadar, trebuie sa fie dotat cu cat mai multe elemente de protectie.
5. Bormasina. De multe ori, daca achizitionezi lemnul gata rindeluit si taiat, bormasina este singurul aparat de care ai nevoie. Aceasta iti permite sa dai gauri, sa insurubezi si sa desurubezi si poate fi foarte confortabil de folosit, in functie de tipul produsului pe care il cumperi. Poti opta pentru bormasina manuala sau pentru bormasina de banc (cel mai adesea se alege varianta manuala, deoarece ofera mobilitate si manevrabilitate) si te poti orienta in functie de putere, in functie de modul de alimentare si in functie de dotari. Indiferent ca esti incepator sau ai deja experienta in utilizarea bormasinii, iti recomandam sa optezi pentru o varianta alimentata pe baterii reincarcabile, deoarece iti da mai multa libertate de miscare. De asemenea, este recomandat sa optezi pentru branduri de renumere, in care poti avea incredere.
Un atelier contine mult mai multe echipamente industriale pentru prelucrarea lemnului care iti pot fi de folos. Acestea sunt cele mai importante, deoarece necesita cele mai mari investitii. Odata ce ai investit in ele, te poti bucura de eficienta si de economie de timp.