Tipuri de venit si cum se defineste fiecare

Dacă nu ai lipsit de la lecția de economie probabil știi deja că există 4 tipuri de venit, iar astăzi vom vorbi de acestea și de importanța a 3 dintre ele pentru o viață mai bună și o siguranță economică.

Venitul pe care îl câștigi din munca prestată sau din salariu se numește venit activ.

Venitul activ este la bazele societății și fără el nu prea ai cum să treci prin viață deoarece reprezintă prima sursă de venit cu care începi să faci bani. Astfel, tot ce urmează după are ca punct de început și un venit activ pentru o anumită perioadă de timp. Partea bună este că pentru a avea un venit activ, trebuie doar să cauți un job, dar acesta are nevoie de timpul și energia ta pentru a-ți produce bani.

Venitul pe bază de portofoliu sau investiție.

Așa cum spuneam și mai sus, venitul pe bază de investiție presupune să ai niște bani câștigați din alte surse și să îi investești în ceva pentru a-i înmulți.

Portofoliul se referă adesea la munca pe care o depui pentru a crea ceva ce poți vinde de mai multe ori. De exemplu, o aplicație, fotografii de stock, cd-uri, etc.

Venitul pasiv este reprezentat de toți banii pe care îi câștigi din surse pasive și pentru care nu mai trebuie să depui efort în momentul de față. De exemplu, dacă ai un site pe care îl creezi să promoveze produse prin marketing afiliat, acesta este venit pasiv. Partea proastă este că lucrurile se schimbă foarte mult încât venitul pasiv nu prea mai există în forma lui clasică. Un site care generează vânzări își poate pierde locul în motoarele de căutare sau vizitatorii și nu va mai valora nimic dacă nu are nimeni grijă de el.

Astfel, putem spune că venitul pasiv este, în zilele noastre, o combinație între venitul pe bază de portofoliu și un tip de muncă pe care trebuie să o prestezi la anumite intervale de timp pentru a menține sau crește vânzările. Cealaltă variantă este să ai o echipă care să muncească pentru tine. Dar în opinia mea, venit pasiv 100% este doar cel câștigat din dobândă.

Venitul moștenit este cel de-al patrulea tip de venit și cel pe care nu trebuie să te bazezi niciodată. De obicei acesta apare odată cu stingerea din viață a unei persoane dragi și nu este un tip de venit pe care să ți-l dorești.

Lasă un comentariu