Pachetul Microsoft Office – monopol pe piață sau nu?

Cu toate că o mare parte din produsele software ale celor de la Microsoft sunt piratate, gigantul IT reușește să înregistreze profituri uriașe. În topul produselor piratate, dar care totuși aduc și un profit mare intră și pachetul Microsoft Office din care fac parte și binecunoscutele Powerpoint, Excell și Word.

Există alternative gratuite pentru fiecare dintre programele de mai sus, dar cu toate astea, cei de la Microsoft reușesc să câștige în fața lor și să dețină, intr-un fel, monopol pe nișa căreia i se adresează.

Cum fac asta? Teoria mea este că fiind primul astfel de pachet de pe piață, ei stabilesc acum regulile și există prea multe fișiere în acest format încât oricine dorește să intre pe aceeași nișă trebuie să facă un program compatibil cu Microsoft Office. În același timp, Microsoft nu trebuie să facă nici un fel de compatibilitate între pachetul său și competiție pentru că e simplu: când vrei să trimiți ceva salvezi să fie compatibil cu Microsoft Office, altfel s-ar putea ca destinatarul să nu poată deschide fișierul.

World este programul care poate fi înlocuit cel mai ușor din cauza faptului că majoritatea conținutului este text și dacă nu ai programul instalat cu siguranță găsești vreun site care te va ajuta să faci conversia din world în text fără probleme.

Lucrurile stau puțin mai diferit când vine vorba de PowerPoint pentru că regăsim competitori în Prezi, videoclipuri și YouTube alături de orice altă platformă capabilă de a rula videoclipuri și conținut împărțit pe diferite slide-uri. Avantajul pe care o prezentare PowerPoint îl are față de concureță este că poate fi transporată atât online, cât și offline, dar și posibilitatea de a o urca pe foarte multe dintre site-urile competiției. Poți transforma această prezentare într-un PDF, clip video sau să o urci pe un site de tipul slideshare.

La polul opus se află Excell, program care vine cu un număr uriaș de funcții și scurtături pe care le poți folosi să îți faci munca mai ușoară. Partea mai complicată aici este că nu doar Microsoft lucrează la îmbunătățirea lui. Există pluginuri destul de scumpe care adaugă diferite formule și extensii suplimentare cu ajutorul cărora poți face calcule și sorta termenii/numerele dintr-un Excell în toate modurile posibile.

Concluzia este că Microsoft Office este o suită de programe care reușește prin unicitatea sa să înlocuiască ușor tot ce înseamnă concurență și își menține poziția de lider pe piață datorită nevoii pe care a creat-o în rândul consumatorilor.

Lasă un comentariu