De ce sa nu iti fie rusine daca stai cu parintii

In societatea noastra punem foarte mult accentul pe independenta si multe persoane se simt prost pentru ca inca locuisc alaturi de parinti, dar schimbarea aceasta nu este ceva ce trebuie sa se produca din cauza a ceea ce spune societatea, ci pur si simplu tebuie sa se intample la momentul potrivit. Nu te poti muta peste noapte si in foarte multe situatii, mutatul singur sau alaturi de partener nu te va ajuta cu nimic, ba chiar iti va ingreuna viata.

Printre principalele avantaje pe care le ai atunci cand stai cu parintii se numara posibilitatea de a petrece timp cu ei de fiecare data cand doresti si independenta financiara oferita de faptul ca nu trebuie sa platesti chirie sau rate pentru un apartament. Daca ma intrebati pe mine, momentul optim in care te poti muta singur sau alaturi de cineva si sa fii independent financiar de factori externi este atunci cand salariul tau depaseste cu cel putin 30% cheltuielile cu chirie, mancare, transport, etc.

Bineinteles, avantajele difera in functie de varsta si aceasta independenta financiara trebuie dobandita mai devreme sau mai tarziu in viata. Cealalta varianta este sa faci niste sacrificii privind stilul de viata si cheltuielile care nu presupun costuri de trai ca sa iti permiti sa ai casa ta, dar pentru foarte multe persoane acest lucru nu este profitabil.

Spre exemplu, tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani renunta la ideea de a sta singuri deoarece se concentreaza mai mult pe ideea de a calatori si de a aduna experiente noi. In acest sens, 250 de euro cheltuiti lunar pe excursii sunt mult mai bine investiti decat pe o chirie care nu intotdeauna transmite siguranta si stabilitate.

Dupa 30 de ani apare nevoia de a avea propria casa deoarece foarte multe persoane se gandesc mult mai serios la a intemaia o familie, stabilitea jobului devine mai importanta decat programul flexibil astfel ca si veniturile vor crese, iar cheltuielile cu vacante, festivaluri si alte distractii scad.

In concluzie, nu trebuie sa iti fie rusine sa stai cu parintii, dar trebuie sa ai un plan de viata conturat despre cum ai vrea sa traiesti, ce sa faci cu banii tai si cam cand te astepti sa pleci de la casa parinteasca.

Las─â un comentariu