De ce este importantă muzica pentru noi

Cu toții ascultăm muzică. În drum spre birou, când facem curat, ori când învățăm pentru un examen, ne găsim deseori căutând căștile pentru a asculta playlist-ul favorit pe shuffle. Ne liniștește, ne oferă o stare de bine și ne ajută să fim mai productivi. Însă de ce este atât de importantă muzica pentru noi?

V-ați întrebat vreodată ce ne-am face fără muzică? Cel mai probabil, am cânta noi și ne-am folos ide obiecte să producem sunete, ceea ce înseamnă că muzica, indiferent de felul în care evoluează aceasta, fac parte din noi. Muzica este parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi și pur și simplu este prea dificil să ne imaginăm un viitor fără toate opțiunile de streaming online și căști de ultimă generație.

Pentru a înțelege mai ușor de ce este importantă muzica pentru noi, iată câteva dintre explicațiile esențiale ale relației dintre ascultatul muzicii și starea noastră generală:

Muzica este o formă de exprimare

Nu trebuie să fim cântăreți ori să avem măcar talent la cântat pentru a realiza că muzica este un limbaj înțeles de noi toți. Exprimarea prin muzică este ideală pentru momentele în care dorim să facem cunoștințe sentimente puternice cu care ne confruntăm precum bucurie, tristețe sau mândrie. De asemenea, ascultarea pieselor favorite, ori a acelora care ne conferă energie sunt perfecte pentru a celebra diferite momente importante ale vieții noastre precum aniversare, nuntă, etc.

Muzica ne face să dansăm

Cu siguranță cunoașteți pe cineva care nu dansează niciodată la evenimente, ori poate chiar dumneavoastră sunteți genul acela de persoană. Nu este nicio problemă, însă asta nu înseamnă că muzica nu ne provoacă să ne mișcăm. Pe lângă faptul că muzica ne face să ne schimbăm brusc starea de spirit, aceasta produce energie în corpul nostru, motiv pentru care majoritatea oamenilor bat din picioare, palm, ori își mișcă extremitățile pentru a ține ritmul.

Muzica ne face mai fericiți și mai sănătoși

Teoria conform căreia plantele cresc mai bine cu ajutorul muzicii este cunoscută de toți. Însă de ce să nu credem că muzica are efecte benefice și asupra corpului uman? În majoritatea cazurilor, muzica produce dopamină, un hormon necesar stării de bine, iar acest lucru ajută și la sănătatea noastră. Ascultând muzică îi oferim corpului și minții noastre momente de relaxare de care are foarte mare nevoie.

Muzica ne ajută să învățăm

La acest capitol nu facem referire la muzica relaxantă sau la muzica pentru studiu. Dacă ascultați muzica produsă de artiști din diferite țări, veți avea ocazia să învățați despre alte culturi, să vă perfecționați abilitățile de comunicare într-o altă limbă și vă ajută să rețineți mai ușor. Dacă nu ne credeți, gândiți-vă la acele cântecele de copii care îi ajută pe micuți să rețină numerele.

În cele din urmă, muzica este importantă pentru fiecare dintre noi, însă poate avea efecte complet diferite în funcție de persoană. Important este ca toți să înțelegem că gusturile diferă, dar că la finalul zilei, muzica ne unește și ne ajută să devenim mai buni și mai încrezători în forțele proprii.

Lasă un comentariu