Ce trebuie sa stii despre inteligenta emotionala?

Cu totii am auzit despre termenul inteligenta emotionala, insa cati dintre noi stim cu adevarat ce inseamna si care sunt efectele acesteia asupra noastra. Insa, chiar de la inceput trebuie sa stii ca daca vei ajunge sa intelegi si sa apelezi la anumite tehnici legate de inteligenta emotionala, cu siguranta viata ta va fi mult mai frumoasa.

Inteligenta artificiala reprezinta acea capacitate de a putea constientiza si controla fiecare emotie pe care o simti, dar si modul in care fiecare alege sa isi manifeste  propriile emotii. Pentru a putea sa ajungi sa te bucuri de efectele inteligentei emotionale, este necesar sa tii cont de fiecare ramura a acesteia, si anume: autocunoasterea, constiinta sociala, gestionarea relatiilor si stapanirea de sine.

 Atunci cand vorbim despre autocunoastere, ne referim la capacitatea  de a recunoaste emotiile si sentimentele, atunci cand acestea apar. Oamenilor le este extrem de greu sa recunoasca si sa inteleaga exact ceea ce simt, caci exista o lista foarte mare de emotii. De asemenea, de foarte multe ori se intampla sa ridici tonul sau sa te certi cu ceilalti, invinovatindu-i, cand de fapt realizezi dupa o vreme ca reactiile tale au avut loc datorita unor evenimente ce ti s-au intamplat anterior si doar tu esti de vina.

Stapanirea de sine tine de abilitatea de a folosi emotiile pe care le simti intr-un mod constructiv, chiar daca acestea sunt sau au o tenta negativa. Tot cee ace trebuie facut este sa adopti o atitudine cat mai sanatoasa. Pe scurt, este nevoie sa ne ascultam, sa acceptam si sa actionam, astfel incat sa putem schimba ceea ce simtim.

Constiinta sociala este reprezentata de intelegerea si abilitatea de a simti ceea ce altii simt sau gandesc. Datorita acestei capacitati, poti ajunge sa ai o viata sociala implinita, fie ca este vorba despre relatii, familie sau serviciu.

Gestionarea relatiilor este capacitatea de a stii cum sa gestionezi conflictele, dar si de a inspira sau influenta oamenii din jurul nostru.

Toate aceste ramuri ale inteligentei emotionale ne pot ajuta sa ducem o viata implinita pe toate planurile, de aceea trebuie ca totul sa fie observant, gandit, examinat, ca mai apoi totul sa fie inteles.

Las─â un comentariu