Ce pași să urmezi pentru o reconversie profesională în IT

Îți dorești un job stabil care să fie totodată și de viitor? Dacă munca pe care o desfășori în prezent nu-ți mai aduce satisfacție și ai vrea să urmezi o altă carieră, domeniul IT ar putea fi o alegere excelentă. Dacă îți dorești să faci tranziția către acest domeniu, iată ce trebuie să știi pentru a-ți spori șansele de reușită!

Întâi de toate, să stabilim ce-i cu reconversia profesională. Reconversia profesională presupune schimbarea domeniului de activitate cu unul total nou sau cu unul asemănător. De cele mai multe ori, această tranziție implică o perioadă de învățare, fie înainte de angajare, participând de bună voie la cursuri specializate, fie după angajare, trecând printr-o perioadă de training susținută de noul angajator.

Dacă în cazul anumitor locuri de muncă este posibil ca angajatorul să îți ofere posibilitatea de a învăța meserie după ce te angajezi, asta înseamnă, de cele mai multe ori o poziție de începător și un salariu corespondent.

Dacă ești însă pregătit din timp, vei avea șansa să obții o poziție și chiar un salariu mai bune, prin urmare ar fi mai indicat să te apuci de învățat înainte să aplici pentru o anumită poziție.

Dar știm, să înveți programare de unul singur nu e tocmai simplu, de aceea ai nevoie de cursuri de specializare, care pot fi costisitoare. Dacă îți faci griji în privința lor pentru că nu ai toată suma necesară înscrierii, poți solicita un credit rapid. Acesta poate fi soluția de care ai nevoie pentru a face rost de o sumă suplimentară de bani care să te ajute să faci primii pași în noua carieră.

Pentru a calcula estimativ valoarea ratei săptămânale sau lunare, în funcție de suma pe care vrei să o împrumuți, folosește un calculator credit nevoi personale. Găsești acest instrument pe site-ul instituției de la care vrei să iei împrumutul.

Hai să vedem în continuare ce avantaje ai dacă lucrezi în domeniul IT!

Ai parte de siguranță. Indiferent că planifici să rămâi în industria IT doar o perioadă sau toată viața, mai mult ca sigur vei reuși să ajungi la un nivel de trai decent pentru tine în acest timp. Domeniul este și va fi de viitor, motiv pentru care tot mai mulți oameni se îndreaptă către un loc de muncă în această industrie.

Ai ocazia de a lucra de acasă. Multe joburi de acest tip permit lucrul hibrid sau exclusiv de acasă, ceea ce reprezintă un avantaj destul de mare pentru cei care au copii mici sau stau departe de locul de muncă.

Salariile sunt mai mari decât în alte domenii. Fiind un domeniu de viitor, mulți oameni aleg un loc de muncă în domeniul tehnologiei informației, mai ales pentru că veniturile sunt mai mari decât în alte domenii.

Ce job poți avea dacă înveți programare?

Cei mai mulți încep lucrul în acest domeniu în funcția de programator front-end. Această implică realizarea interfeței pe care utilizatorul o vede atunci când interacționează cu un website sau cu o aplicație pe calculator/telefon. Un programator front-end va folosi HTML, CSS și Javascript ca limbaje de programare.

Software Tester. După cum sugerează și denumirea, această persoană se ocupă cu testarea aplicațiilor. O altă denumire pentru această funcție este QA analyst, fiind vorba de o persoană importantă în procesul de dezvoltare a unui program.

Programator back-end. Spre deosebire de front-end care are legătură cu interfața cu care interacționează utilizatorul, partea de back-end este mai dificilă și se ocupă de ce se întâmplă în spatele unui website sau a unei aplicații pentru ca aceasta să funcționeze corespunzător.

Programator Full-Stack. Aceasta este probabil una dintre cele mai bine plătite meserii, însă eforturile depuse vor fi pe măsură. Un full-stack developer este un profesionist care poate duce de la cap la coadă un proiect – un site web, o aplicație etc. Așadar, trebuie să ai un set de cunoștințe avansate și chiar o anumită înclinație spre domeniul IT pentru a avea succes.

Cât timp durează să înveți programare?

Nimeni nu poate răspunde cu exactitate la această întrebare deoarece există mai mulți factori care vor determina rezultatele. Totuși, cele mai multe persoane au nevoie de minim 6-12 luni pentru a învăța bazele programării. Ulterior, ceea vei face este să aprofundezi cele învățate și să te perfecționezi.

Participând la un curs de reconversie profesională în domeniul IT vei avea ocazia să descoperi multe lucruri utile despre domeniile centrale de interes din IT, să te orientezi profesional în direcția potrivită, să întâlnești mentori, dar și alți oameni ca tine.

Totodată, vei primi sfaturi direct de la reprezentanții industriei despre așteptările angajatorilor din IT, vei afla ce presupun rolurile profesionale din acest domeniu, precum și provocările lor și vei obține răspunsuri la întrebările pe care le ai, chiar de la profesioniști din industrie.

Dacă ești convins că vrei să faci asta, dar mai ai nevoie de o sumă de bani care să te ajute să faci primii pași în domeniul tehnologiei, aplică pentru un credit rapid și îndeplinește-ți visul de a lucra în  programare.

Lasă un comentariu