Ce înseamnă obiectivele SMART?

Probabil că tot ai auzit de aceste obiective SMART și te-ai întrebat ce sunt. Ei bine, SMART este abrevierea de la Specific, Measurable, Achievable, Relevant și Time-Boxed.

Specific se referă la faptul ca obiectivul trebuie să fie destul de specific încât să știi exact ce ai de făcut. Una este să vrei să slăbești 15KG, iar altceva înseamnă să slăbești la modul general pentru că ultima poate să se traducă și prin 250 de grame.

De asemenea, pentru a putea urmări progresul acestea trebuie să fie Measurable. Cu cât este mai specific obiectivul cu atât este mai ușor de măsurat și știi exact care este progresul, cât mai ai până la linia de finish și te poți organiza mai bine. Poți seta chiar și milestone-uri, exemplu folosind ce am zis mai sus ar fi ca la a slăbi 15 KG poți seta ca milestone să slăbești câte 5 KG pe lună timp de 3 luni, deci ai 2 milestone-uri și un obiectiv final. Dacă în primele 2 luni vezi că nu reușești să faci ce ți-ai propus poți face diferite schimbări.

Achievable se referă la faptul că trebuie să fie un obiectiv realist. Nu poți seta ca obiectiv să slăbești 20 de kg în 2 zile pentru că așa ceva nu există.

Relevant se traduce prin faptul că trebuie să crezi în ceea ce faci și să fie ceva ce vrei cu adevărat. Nu vrei să-ți pierzi timpul făcând ceva în cre nu crezi de loc și știi sigur că nu vei avea chef să te ții de plan.

Time-boxed este o combinație între milestone-uri și obiectivul final. Dacă vrei să slăbești 15KG trebuie să știi și în cât timp trebuie să faci asta, pentru că dacă nu ai un deadline vei lăsa totul pe mâine sau pe luni și nu vei ajunge niciodată nicăieri.

Sper ca acest articol introductiv să te ajute să înțelegi mai bine ce sunt acelea obiective SMART și să ai un punct de pornire mai solid atunci când dorești să planifici ceva.

Lasă un comentariu