Cărți de dragoste pe care trebuie să le citești

Deși ideea de carte romantică se schimbă odată cu trecerea secolelor și a curentelor, există titluri care au trecut testul timpului și au rămas în continuarea în topul celor mai bune cărți de dragoste.

Cărțile de dragoste au reprezentat dintotdeauna o sursă de inspirație importantă pentru filme, piese de teatru și inclusiv pentru autorii care doresc să se inspire din marile opere de artă ale literaturii universale.

Cu siguranță nu este ușor de scris un roman de dragoste care să impresioneze generații, ori care să ajungă în programa școlară. În schimb este ușor de urmărit o anume rețetă a succesului pentru autorii romantici. În această rețetă includem așa numitele clișee precum triunghi amoros, conflictul bine versus rău și tipologiile persoanelor negative (părinții ori societatea se împotrivesc, unul dintre parteneri nu are o situație financiară decentă, etc.).

Însă, cititorii sunt conștienți de utilizarea acestor clișee, dar în loc să le condamne, aleg să le accepte drept parte componentă a unei cărți de dragoste.

În continuare, vom analiza cele mai bune cărți romantice, incluzând în lista noastră atât romane clasice, cât și opere scrise de autori contemporani:

Top cele mai frumoase cărți de dragoste

Mândrie și prejudecată de Jane Austen

An publicație: 1813

Rating goodreads: 4.25

Când spunem Mândrie și prejudecată spunem de fapt o poveste de dragoste clasică, pură și inspirațională. Romanul debutează cu dificultatea găsirii unei persoane potrivite într-o perioadă în care căsătoria și statutul social erau obligatorii. Protagoniști sunt Darcy și Elizabeth, doi oameni care vin din medii total diferite. Ele este un tânăr dornic să își întemeieze o familie, dar căruia îi lipsesc resursele financiare, iar ea este o femeie din înalta societate, educată, elevată și pur și simplu superbă.

Dialogul este spumos, personajele sunt parodiate, iar linia narativă este bogată în descrieri ample pentru ca cititorul să fie absorbit de decorul acelor vremuri.

Pe aripile vântului de Margaret Mitchell

An publicație: 1936

Rating goodreads: 4.29

Tot în perioada anilor 1800, mai exact în timpul Războiului Civil, dragostea își face loc printre orori și greutățile unei națiuni zdrobite. O cunoaștem pe tânăra Scarlett, o fată frumoasă, dar cam rebelă pentru acele vremuri. Ea îl întâlnește pe atrăgătorul domn Rhett Butler, iar din acel moment, în ea se înfiripă o dorință arzătoare.

Romanul devine de fapt povestea inițierii lui Scarlett, autoarea reușind să portretizeze felul în care dragostea ne face să ne metamorfozăm în numele iubirii.

Pânza de păianjen de Cella Serghi

An publicație: 1938

Rating goodreads: 4.21

Singurul roman românesc din lista noastră este Pânza de păianjen, o carte care are trebui introdusă în programa de lecturi obligatorii datorită modului extraordinar în care este scrisă și felului în care povestea evoluează.

În rolul principal este Diana, ori Nanuc (cum avem să aflăm că este alintată pe parcursul cărții) o fată care decide să țină un jurnal în care să împărtășească toate trăirile ei. În cele aproape 500 de pagini o vom cunoaște pe Diana în ipostaza de copil visător, adolescentă îndrăgostită și femeie puternică. De asemenea, autoarea descrie cu lux de amănunte un fost teritoriu românesc și anume Balcic și Castelul Reginei Maria.

Pădurea norvegiană de Haruki Murakami

An publicație: 1987

Rating goodreads: 4.03

Deși am inclus Pădurea norvegiană în categoria cărților romantice, devoratorii de carte consideră Murakami drept un gen de sine stătător. Povestea pare a fi inspirată chiar din problemele reale ale Japoniei deoarece acțiunea debutează cu sinuciderea personajului Kizuki. Prietenii săi, Toru și Naoko încearcă să treacă împreună peste această nenorocire, însă conexiunea dintre ei ajunge să fie mai mult decât o prietenie.

Toru este tânăr, încă își dorește să se descopere, să experimenteze, iar el și Naoko își găsesc cu greu putere să treacă peste pierderea lui Kizuki. Astfel, romanul devine o portretizare a durerii, a sacrificiilor și a vieții de student în Japonia.

P.S. Te iubesc de Cecelia Ahern

An publicație: 2003

Rating goodreads: 4.01

Cecelia Ahern este o autoare de origine irlandeză care de-a lungul carierei a lansat romane de dragoste impresionante. Cu toate acestea, prima ei lucrare, P.S. Te iubesc, rămâne în topul celor mai bune cărți scrise de ea.

Romanul prezintă povestea unei văduve care după ce își pierde soțul descoperă o serie de scrisori scrise de el. Nu este o carte despre cum să treci mai departe, ori de întoarcere în trecut, ci mai degrabă despre păstrarea conexiunii spirituale cu o persoană pe care o vei iubi veșnic. De-a lungul paginilor, Holly va trăi fiecare nouă experiență alături de soțul ei Gerry prin intermediul scrisorilor.

Înainte să te cunosc de Jojo Moyes

An publicație: 2012

Rating goodreads: 4.26

Înainte să te cunosc este prima parte din trilogia scrisă de Jojo Moyes, carte care a inspirat și lansarea unei pelicule care a avut-o ca protagonistă pe actrița Emilia Clarke.

Lou este o fată simplă dintr-un orășel mic, unde posibilitățile nu sunt vaste. Deși aparent mulțumită de viața ei banală, apariția în cadru a lui Will Traynor va avea să îi schimbe total percepția. Will a suferit un accident și este paralizat de la gât în jos, iar Lou îi devine îngrijitoare. Cei doi sunt diferiți, provin din lumi diferite și pare că nu se vor înțelege niciodată.

Cartea merită cumpărată deoarece Lou dă dovadă de simplitate, bunătate și empatie în mod constant. Lupta ei continuă pentru a câștiga un zâmbet pe fața lui Will este pur și simplu impresionantă.

Aceasta este lista noastră de cărți de dragoste, pe măsură ce vom descoperi noi titluri care merită promovate o vom actualiza. Recomandarea noastră este să reveniți la acest articol de ori câte ori căutați titluri noi de citit.

Lasă un comentariu