10 beneficii ale polenului si de ce e bine sa il consumam

Oamenii ar trebui sa foloseasca frecvent produse apicole. Acestea sunt gustoase si ofera multe beneficii sanatatii. Unul din aceste produse apicole este polenul. Cu totii am auzi vorbindu-se desprepolen. Insa stim exact ce este acesta si ce beneficii ofera?

Albinele colecteaza polenul, il amesteca cu o mica doza de secretie din glandele salivare, apoi il plaseaza in sacuri speciale. Dupa recoltare, polenul este adus in stup, gata sa fie depozitat in celulele fagurelui. Suprafata polenului colectat este acoperita cu un strat subtire de miere si ceara, acesta este polenul crud.

Culoarea polenului variaza de la galben stralucitor la negru. Albinele colecteaza de obicei polenul din aceeasi planta, dar uneori il colecteaza din multe specii de plante diferite.  Polenul de albine este cunoscut ca un produs „apiterapeutic”, deoarece contine grupuri de compusi chimici care sunt facuti de albine si utilizati in scopuri medicinale. In compozitia sa, exista aproximativ 250 de substante, inclusiv aminoacizi, lipide, vitamine, macro si micronutrienti si flavonoide. 

Cele 10 beneficiile ale polenului de albine

1. Reduce inflamatia. Activitatea antiinflamatoare a polenului de albine a fost comparata  chair cu unele medicamente. Cercetatorii sugereaza ca poate fi folosit pentru a trata inflamatiile acute si cronice, afectiunile degenerative precoce si bolile hepatice. 

2. Actioneaza ca un antioxidant. Studii recente au aratat ca hidrolizatii enzimatici din polenul de albine sunt benefici pentru pacientii care sufera de diverse boli, precum cancer, boli cardiovasculare, diabet si hipertensiune. Activitatea antioxidanta a polenului este remarcabila. Au un efect puternic impotriva stresului oxidativ.

3. Protejeaza ficatul de toxine. Polenul de albine protejeaza hepatocitele de stresul oxidativ si repara leziunile hepatice cauzate de toxicitate. Polenul de albine este util si pentru curatarea / detoxifierea ficatului.

4. Intareste sistemul imunitar. Polenul de albine are proprietati antivirale si antimicrobiene. Polenul de albine poate fi, de asemenea, un remediu natural eficient pentru alergii. Are aceste proprietati anti-alergenice datorita capacitatii sale de a inhiba activarea mastocitelor, care joaca un rol important in etapele timpurii si tarzii ale reactiilor alergice.

5. Supliment de vitamine si minerale. De asemenea, poate fi util atunci cand este administrat copiilor care au lipsa poftei de mancare sau probleme precum intarzierea dezvoltarii. 

6. Amelioreaza simptomele menopauzei. Atat mierea, cat si polenul de albine imbunatatesc tulburarile de menopauza la pacientele cu cancer de san sub tratament hormonal. De asemenea, flavonoidele din miere si polen ajuta la prevenirea cancerului de san. 

7. Ajuta la reducerea stresului. Datorita proprietatilor nutritionale si tonice ale polenului de albine, alimentarea cu sange a tesutului nervos se imbunatateste, crescand si consolidand capacitatea mentala si sistemul nervos care poate fi slabit de stres. Acest lucru face ca acesta sa fie unul dintre cei mai eficienti si naturali detensionanti. Se poate dovedi deosebit de util pentru persoanele cu energie scazuta, in special pentru persoanele in varsta. Chiar si mici doze de polen de albine pentru o perioada lunga de timp pot imbunatati starea de spirit si rezistenta fizica.

8. Grabeste vindecarea. Polenul poate fi utilizat ca unguent actual pentru a accelera procesul de vindecare, util mai ales ca remediu pentru arsuri. Polenul include kaempferolul, care inhiba activitatea enzimelor dupa o arsura si scade reactiile inflamatorii si umflarea. De asemenea, ajuta la prevenirea infectiei datorita activitatii sale antimicrobiene, permitand ranii sau arsurilor sa se vindece rapid. 

9. Intinereste pielea. Deoarece polenul de albine este o sursa excelenta de vitamine si minerale, poate ajuta si la mentinerea pielii mai tanara si mai radianta. Stimuleaza aportul de sange la toate celulele pielii, ajuta la detoxifierea organismului, reduce aspectul ridurilor si accelereaza procesul de vindecare.

10. Imbunatateste-ti metabolismul. Unele studii au aratat ca polenul promoveaza recuperarea proteinelor musculare si a metabolismului energetic, demonstrand ca este util in prevenirea sau recuperarea malnutritiei. Stim, de asemenea, ca polenul contine o cantitate uriasa de vitamine si minerale esentiale, de aceea este util pentru hranirea sanatoasa a persoanelor cu obiceiuri alimentare proaste.